Életem első húsvéti kalácsa!
Ami szuperül sikerült.
Nem tudom, mióta divat húsvétkor sós kalácsot enni, én egész gyerekkoromban kenyérrel ettem a sonkát. De most nagyon megtetszett ez az ötlet, kenyeret meg úgysem eszem már egy ideje, úgy gondoltam, készítek hát egy saját kalácsot. Nagyon reform, nagyon fogyókúrás recepttel nem mertem próbálkozni, eddig az a tapasztalatom, hogy azt én házilag nem tudom olyan finomra csinálni. De azért átnéztem rengeteg receptet, és kicsit a saját ízlésemre alakítottam a dolgokat.
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g kukorica liszt
- 200 g finomliszt
- 2 csomag porélesztő
- 1,5 dl tej
- 7 g só
- 1 ek cukor
- 3 dkg margarin
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 db tojássárgája (plusz egy a kenéshez)
A tej felét meglangyosítjuk, belerakjuk a cukrot és a porélesztőt, hagyjuk felfutni. Közben keverőtálba kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a tojássárgáját, a maradék tejet, a szobahőmérsékletű margarint, az olajat és a sót, és végül a felfutott élesztőt. Itt a profibbak választhatják a dagasztógépet, én saját kezűleg gyúrtam, dagasztottam addig, amíg már majdnem leszakadt a karom.
Ezután egy órát kelesztjük langyos helyen. Addig kikenjük margarinnal a formát, ami lehet őzgerinc forma vagy egy sima tepsi is akár. A megkelt tésztát annyi részre osztjuk, amilyen fonást szeretnénk alkalmazni. Én életemben először kipróbáltam a négyes fonást, amihez a tésztát négy egyenlő részre osztjuk, hosszú rudakat formázunk belőlük, azokat összefonjuk. Ezután a tepsibe helyezzük, megkenjük a tojás sárgájával, és még hagyjuk kelni egy fél órát. Hőlégkeveréses sütőben 170 fokon, alul-felül sütéssel 180 fokon fél óra alatt aranybarnára sütjük.
Nagyon szép fényesre, és elég ízletesre sikerült, de azért így az első sütésemet nem mondanám tökéletesnek. Kétszer ekkorára is megnőhetett volna. Talán a porélesztő az oka, de nem hiszem. A barátom nem panaszkodott, én meg arra a sonkára nem, amit ő főzött. Elővettünk mindent, ami egy jó húsvéti menühöz kell: újhagymát, retket, paprikát, főztem pár tojást, és összekevertem az erős tormát light majonézzel, aztán leültünk, és falatoztunk egy hatalmasat és istenit. Hát ha eddig nem is voltam egy nagy húsvét-rajongó, most azt hiszem, megtértem.