Ropogós rebarbarás pite kerti partikra

Újabb receptet hoztam nektek!

Én még életemben nem dolgoztam rebarbarával, úgyhogy sokáig keresgéltem, mit érdemes csinálni belőle, és nekem végül egy nagyon egészséges, vegán pite tetszett meg. Barátnőmék házavató bulit szerveztek, megemlítette, hogy tetszene neki, ha vinnék sütit, így hát a hétvégén el is készült a süti.kek52412_1.JPG

Hozzávalók:

  • 4-5 szár rebarbara

A ropogós alaphoz:

  • 170 g kókuszliszt
  • 125 g zabpehely
  • 90 g mogyoróolaj
  • 100 ml juharszirup
  • Csipet só
  • 1 teáskanál fahéj

A krémhez:

  • 1 konzerv kókusztej (én egy olyan receptből indultam ki, ami sokkal kevesebbet írt, ezért én még utólag öntögettem rá, amikor úgy láttam, hogy száraz lesz, szóval nektek ajánlom, hogy ennyivel csináljatok)
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 4 evőkanál növényi zsiradék (én laktózmentes margarint használtam)
  • 2 teáskanál kukorica keményítő
  • Fél evőkanál vaníliakivonat

Az elkészítése nagyon egyszerű. A rebarbarát alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk nagyjából egyenlő rombuszokra. A ropogós alaphoz egyszerűen keverjük el először a száraz hozzávalókat, majd keverjük hozzá (akár géppel) a nedveseket. Ez nem áll majd össze egy egynemű tésztává, hanem kicsit szétesős, porladós lesz. Ezt kell jól belenyomkodni a piteformába olyan fél centis vastagságúra.

Utána nekiállhatunk a krémnek, egy kis lábosba öntjük a hozzávalókat, felforraljuk, aztán kimérjük külön egy kis pohárba a keményítőt, ahhoz hozzárakunk egy kicsit a lábosból kivett léből, elkeverjük  és hozzáöntjük ezt a masszát a lábosban levőhöz. Ezzel elkerüljük a csomósodást. Takarék lángon ezt addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik egy picit. Híg puding állagot kell kapnunk, ez még a sütőben tovább fog sűrűsödni, emiatt ne aggódjunk! És most elő is melegíthetjük a sütőt olyan 170 fokra.

A kész krémet rácsorgatjuk a ropogós alapra, és megpróbáljuk szépen elrendezni rajta a rebarbarát. Én eredetileg virág formát szerettem volna létrehozni, de nekem nem sikerült, mivel nagyon különböző vastagságú rebarbarákat vettem. De számos érdekes mintát ki lehet hozni belőle. Vagy ha nincs kedvetek művészkedni, akkor csak szórjátok szét rajta. Én a kilógó rebarbarák tetejét meglocsoltam még egy nagyon pici mogyoróolajjal, hogy ne égjenek meg. És már mehet is be a sütőbe 20-30 percre. A színéből fogjátok látni, mikor van kész.

kek52414.JPG

A kerti partin én nagy sikert arattam vele, nagy örömömre az egész elfogyott seperc alatt. A rebarbara egy kissé savanykás, ezért nagyon jól összeillik az édes kókuszos-vaníliás krémmel. A ropogós alap pedig sajnos annyira isteni volt, hogy bármikor elropogtatnám már magában is nasiként. 

Ti milyen rebarbarás süteményt, vagy akár másmilyen fogást próbáltatok eddig?