Életmódváltás a köbön

Eszti vagyok

Melanzane di mozzarella - avagy vega rakott padlizsán

Ahogy én készítem

A padlizsánt minden formájában szeretem, teljesen odáig vagyok érte, és mindig csodálkozom, amikor valaki azt mondja, hogy neki kesernyés, vagy hogy nincs íze. Azt gondolom, hogy ha rántva vagy padlizsánkrémként nem is jött be nekik, ezt a réteges padlizsános, paradicsomos, sajtos ételt imádni fogják.

img_20180410_172007.jpg

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 2 csomag mozzarella (250 g)
  • 50 g parenyica sajt (az olasz receptek szerint parmezán, de nekem akkor éppen eredeti szlovák füstölt parenyicám volt itthon, és valami fantasztikusan jót tett az ételnek ez a füstös íz)
  • 1 konzerv hámozott paradicsom (lehet friss paradicsomból is, de én inkább majd nyáron fogom abból)
  • 2 dl paradicsomlé (vagy paradicsompüré, vízzel felhigítva)
  • 1 db vöröshagyma
  • bazsalikom ízlés szerint
  • kakukkfű ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

img_20180410_160055.jpg

Elkészítés:

A padlizsánokat megmossuk, és hosszában vékony szeletekre vágjuk. Egy sűzőrbe rakunk egy réteget, megsózzuk, rárakjuk a következő réteget, és így tovább. A végén rárakunk egy fedőt, meg egy kis súlyt, és várunk fél órát, amíg a só kihozza a zöldségből a nedvességet, és kicsöpög belőle. Ezután sütőben 180 fokon sütjük 10 percig. Lehet sütőpapíron, vagy simán a rácson, nagyon kevés olivaolajjal meglocsolva. Érdekesség, hogy az olaszok ezeket a vékony szelet padlizsánokat olajban sütik ki, hogy még kevésbé szívja meg magát később nedvességgel. Én szerettem volna itt egy kis kalóriatöblettől megszabadulni, ezért választottam a sütőben sütést.

Amíg a sütőben sülöget, addig felvágjuk apróra a vöröshagymás, és a feldarabolt paradicsommal összefőzzük. Teszünk hozzá bazsalikomot, kakukkfüvet, borsot és sót. Közben kivesszük a sütőből a padlizsán szeleteket, és kezdődhet is a rétegzés. Egy tepsibe, vagy jénai edénybe lerakunk egy réteg padlizsánt, jöhet rá a paradicsomos szósz, erre szétcsípkedjük az egyik mozzarellát, és ráreszeljük a másik sajtunk felét. Megismételjük ezt a folyamatot. Nálam a 30x20-as tepsibe két réteg jött ki ebből, de ha kisebb edényben készítjük, akkor magasabbra is lehet csinálni.

img_20180410_160041.jpgHa kész ez a gyönyörűség, és a kutya is megcsodálta, akkor mehet be 170 fokra előmelegített sütőbe, és fél órán át süthetjük hőlégkeveréses fokozaton, ha van ilyenünk.

Amikor már az egész lakásban csodás illatok terjengenek, és a sajt is elég pirultnak tűnik, kivesszük a sütőből, és az olaszok nagyon szigorú és gonosz szabálya szerint legalább fél órát várunk. Ezt az ételt ugyanis nem ajánlott forrón fogyasztani. Sőt, azt is hallottam már, hogy szinte langyosan a legjobb. Ezt azért mi nem tudtuk megvárni, de fél óra után már annyira csorgott a nyálam, hogy majdnem elfelejtettem lefotózni a kész tepsit, így a fotón látszik is, ahogy elkezdtem felvágni. :)

img_20180410_171717.jpg

Nekem nagy kedvencem lett ez az étel, biztos, hogy megsütöm még többször is, különböző sajtokkal. Ráadásul egy jó hatalmas adagban (450 g-ot megettem ebédre, mert repetáztam is) nagyjából 420 kcal van, ami ennyi sajtot elnézve, eléggé jó érték.

Nektek mi a kedvenc padlizsános ételetek? 

Ha tetszett ez a recept, vagy kipróbáltátok, írjatok, küldjetek képeket! 

RECEPTVIDEÓ! - Babos csokis brownie

Liszt- és zsiradékmentes recept

Új projektbe kezdek, receptvideókat fogok készíteni nektek. Egyelőre kipróbáltam itthon, profi világítás és eszközök nélkül, mobillal felvéve. Nézzétek el nekem így az első videónál ezeket, később majd, ha sikerült, bevonok pár profit, és akkor szuper videókat készítünk nektek!

Babos csokis brownie. Sokaknak az lehet az első reakciója, mint nekem volt: fúj, azt meg hogy? Hát úgy, hogy a leturmixolt főtt bab szinte semleges ízű. Helyettesíti viszont a lisztet és a zsiradékot is a süteményben. Hát nem fantasztikus? Higgyétek el nekem, hogy ennek a süteménynek a masszáját iszonyat gyorsan össze lehet állítani, és valami fantasztikus lesz az íze, miután megsült. Most, ahogy írok róla, csorog a nyálam.

Hozzávalók:

  • 1 konzerv vörösbab
  • 1 banán
  • 3 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor (szívem szerint vaníliarudat vagy vaníliaaromát használtam volna, de egyik sem volt itthon, ha tudjátok, ti cseréljétek le, és akkor nem kell használnotok egyáltalán cukrot)
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 50 gramm pisztáciás étcsokoládé (bármilyen csokit használhattok, nekem most ez volt itthon, és isteni lett vele)

A hozzávalókat összekeverjük, kivajazott, kilisztezett sütőformába vagy tepsibe öntjük, és kb. 180 fokon 30-35 percen keresztül, tűpróbáig sütjük. Hőlégkeveréssel elég lehet a 170 fok is.

Díszítéshez:

  • 1 marék blansírozott mandula
  • 300 gramm eper
  • 30 gramm olvasztott étcsokoládé

img_20180327_165924.jpg

A jó hír az, hogy ez a süti nem csak fantasztikusan isteni, hanem viszonylag alacsony a kalóriatartalma. Egy szelet natúr sütiben (tehát a díszítő eper és csoki nélkül, így kb 70 gramm) 97 kcal van.

Ha tetszett a videó, vagy ha ti is elkészítettétek a sütit, írjátok meg! És azt is, hogy ízlett!

img_20180327_164730_1.jpg

Köszönöm a "Mérlegelj! Fogyókúra ínyenceknek" blognak az ötletet, ugyanis ebből a posztból merítettem ihletet, néztem utána még sok hasonló receptnek a neten, és állítottam össze a sajátomat.

Koktéloznál egy jót Budán?

Meglátogattuk a Karolin Cafe-t!

Ez nem éppen a legegészségesebb és legfogyókúrásabb blogbejegyzésem lesz, de annál színesebb és finomabb. A barátnőimtől még január végén kaptam születésnapomra egy kupont: KORLÁTLAN KOKTÉLFOGYASZTÁS KÉT ÓRÁN ÁT KÉT FŐRE A KAROLIN CAFE-BAN.

Bár nagyon örültem neki, kissé megfeledkeztem róla, és mivel ma járt volna le, tegnap gyorsan beugrottunk koktélozni K. barátnőmmel.

img_20180403_165430.jpg

Nem akarok pontos számokat mondani, hogy hány koktélt is fogyasztottunk pontosan, azt biztosan tudom, hogy az első koktélom annyira gyümölcsös és frissítő volt, hogy nagyon gyorsan megittam, és már mentem is a következőért. Utána azért picit belassítottam. 

img_20180403_172553.jpg

Én régebben nagy koktélozós voltam, sőt otthon is szerettem összerakni a barátaimnak szép, színes, csíkos, díszes koktélokat. Annak örültem ezen a helyen, hogy egészen új fajta, meglepő koktélok is voltak, nem csak az alap, mindenki által ismertek. Úgyhogy ilyen tipikusokat nem is ittunk, a különlegeseket próbálgattuk.

img_20180403_175204.jpg

K-tól kaptam egy nyuszicsokit is, és vettünk egy kis nachost sajtszósszal, így nem kellett aggódni, hogy megárt az alkohol. Egyébként (spoiler) nem is ártott meg, de azért a vége felé már nagyon nevetgélősek lettünk.

img_20180403_170300.jpg

Micsoda színek! Mázlink volt, hogy nem késő este mentünk, és hogy szuper időnk volt, ezért kiültünk a teraszra, és ott beszélgettünk a koktélok mellett. Szerencsénkre nem volt zsúfolt a hely, ezért a mixernek maradt elég ideje ránk, így minden koktélunk tökéletesen szép és isteni finom volt. Szóval ha koktél, akkor én merem ajánlani a Karolin Cafe-t.

img_20180403_172557.jpg

Életem első húsvéti kalácsa!

Ami szuperül sikerült.

Nem tudom, mióta divat húsvétkor sós kalácsot enni, én egész gyerekkoromban kenyérrel ettem a sonkát. De most nagyon megtetszett ez az ötlet, kenyeret meg úgysem eszem már egy ideje, úgy gondoltam, készítek hát egy saját kalácsot. Nagyon reform, nagyon fogyókúrás recepttel nem mertem próbálkozni, eddig az a tapasztalatom, hogy azt én házilag nem tudom olyan finomra csinálni. De azért átnéztem rengeteg receptet, és kicsit a saját ízlésemre alakítottam a dolgokat.

img_20180401_151215.jpg

  • 50 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g kukorica liszt
  • 200 g finomliszt
  • 2 csomag porélesztő
  • 1,5 dl tej
  • 7 g só
  • 1 ek cukor
  • 3 dkg margarin
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 db tojássárgája (plusz egy a kenéshez)

A tej felét meglangyosítjuk, belerakjuk a cukrot és a porélesztőt, hagyjuk felfutni. Közben keverőtálba kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a tojássárgáját,  a maradék tejet, a szobahőmérsékletű margarint, az olajat és a sót, és végül a felfutott élesztőt. Itt a profibbak választhatják a dagasztógépet, és saját kezűleg gyúrtam, dagasztottam addig, amíg már majdnem leszakadt a karom.

Ezután egy órát kelesztjük langyos helyen. Addig kikenjük margarinnal a formát, ami lehet őzgerinc forma vagy egy sima tepsi is akár. A megkelt tésztát annyi részre osztjuk, amilyen fonást szeretnénk alkalmazni. Én életemben először kipróbáltam a négyes fonást, amihez a tésztát négy egyenlő részre osztjuk, hosszú rudakat formázunk belőlük, azokat összefonjuk. Ezután a tepsibe helyezzük, megkenjük a tojás sárgájával, és még hagyjuk kelni egy fél órát. Hőlégkeveréses sütőben 170 fokon, alul-felül sütéssel 180 fokon fél óra alatt aranybarnára sütjük.

img_20180401_155542.jpg

Nagyon szép fényesre sikerült, és elég ízletesre sikerült, de azért így az első sütésemet nem mondanám tökéletesnek. Kétszer ekkorára is megnőhetett volna. Talán a porélesztő az oka, de nem hiszem. A barátom nem panaszkodott, én meg arra a sonkára nem, amit ő főzött. Elővettünk mindent, ami egy jó húsvéti menühöz kell: újhagymát, retket, paprikát, főztem pár tojást, és összekevertem az erős tormát light majonézzel, aztán leültünk, és falatoztunk egy hatalmasat és istenit. Hát ha eddig nem is voltam egy nagy húsvét-rajongó, most azt hiszem, megtértem.

img_20180401_160437.jpg

img_20180401_161250.jpg

Cukor- és zsíradékmentes epres joghurtos sütemény

A sonkafőzést, kalácssütés még csak ma fogom elkezdeni, tegnap viszont megint összejöttünk a barátokkal, és nekik sütöttem egy kis lightos sütit. Egyébként nagyon szuper volt, mert a volt gimis csapatból, akikkel tartjuk a kapcsolatot, most majdnem mindenki ott volt párostul, és tizenegyen voltunk. Bár az egyik barátnőm nutellás kalácsot sütött, ami fantasztikusan sikerült, azért az én sütimre is azt mondták, hogy finom lett.

img_20180331_225946_1.jpg

Nagyon szeretem a poharas joghurtos sütirecepteket, úgyhogy kicsit azokat alakítottam át saját ízlésemre. És mióta rájöttem, hogy az aprítóval tésztát is lehet keverni, azóta mindent abban csinálok. Úgyhogy ez is egy nagyon könnyű recept lett így.

Összetevők:

  • 1 db banán
  • 2 db tojás
  • 90 g teljeskiőrlésű liszt
  • 30 g zabpehely
  • 125 g natur joghurt
  • 100 g zsírszegény túró
  • 3 evőkanál juharszirup 
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 150 g eper, vagy amilyen gyümölcs éppen van otthon

Elkészítés: A banánt villával összenyomkodjuk, blenderrel, vagy fakanállal jól összekeverjük a tojásokkal, a joghurttal, túróval, vanília aromával és a juharsziruppal. A száraz alapanyagokat egy külön edényben jól összekeverjük (a liszt és a sütőpor jó, ha együtt pihengél egy picit), aztán folyamatos adagolással hozzáadjuk a masszához. A végén belekeverjük a feldarabolt epret, és kivajazott, kilisztezett formába öntjük. (én a tipikus kör alakú tortaformát használtam) Előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeverésen sütjük tűpróbáig. Alul-felül sütéssel mehet 180 fokon is.

img_20180331_230009.jpg

Egy normális szelet 70 gramm körül van (a képen én direkt vékonyakat vágtam, mert sokan voltunk, és már mindenki belakott a nutellás kalácsból), és ennek a kalóriatartalma nagyjából 80 kcal körül van, ami tök alacsony ahhoz képest, hogy mennyire laktató. Ha valaki elkészíti otthon, küldjön róla képet!

img_20180331_225950.jpg

A kutyám lopná a reggelim!

Tegnap megint bűnös estét tartottunk. Sütöttem egy kis pizzás csigát leveles tésztából, rendeltünk sushit, borozgattunk, beszélgetős estet tartottunk a baráti körrel. Úgyhogy ma reggel valami nagyon könnyű reggelire vágytam. Összekevertem egy kis krémtúrót natur joghurttal, raktam rá egy kis gyümölcsöt, és gyönyörködtem benne egy sort, amikor is megérkezett Sushi.

img_20180331_112244.jpg

Szörnyű ez a kutya. Teljesen be van indulva a gyümölcsökre. És a joghurtra is. Jobban rajong ezekért, mint egy falatka sajtért. Én ezen a mai napig nem tudok kiigazodni. Szőlőt nem szabad adni a kutyának (bár, ha jól emlékszem, csak nagy mennyiségben okoz gondolt), úgyhogy azt mellőztem, de az eperből és a banánból azért kapott pár falatot. Nagyon hálás is volt. A joghurtos dobozt pedig mindig kinyalogatja a kis hülye. Egyébként ez a reggelim, ami 80g zsírszegény krémtúróból, 50g natur joghurtból, és a gyümölcsökből állt, 189 kcal volt, ami nagyon kevés. Ehhez képest teljesen jól laktam vele, és fantasztikusan finom volt.

img_20180331_112107.jpg

Ma este is barátokkal találkozunk, fogok sütni egy diabetikus joghurtos gyümölcsös sütit, már alig várom. Addig is próbálom vágni a receptvideót, amivel készülök. Ez lesz az első, és nagyon izgulok, mert eléggé amatőr felszereléssel vettük fel. Viszont baromi szép sütit sütöttem. Szóval hamarosan debütál az első receptvideóóó.

Számolom a napokat húsvétig!

Úgy volt, hogy elutazunk Erdélybe, és ott autózgatunk a legszebb helyek között, megnézzük a Gyilkos tavat, a Békás szorost, és a többi, de végül úgy alakult hogy a baráti körből többek nem érnek rá, annyi a meló. Nem úgy, mint nekem. Így hát mégis csak itthon maradunk húsvétkor, szóval lehet majd sonkát és tojást főzni, rengeteg újhagymát, retket és tormát enni. Már alig várom. És még az is lehet, hogy sütök egy kalácsot. Nagy kihívás lesz, mert még soha nem készítettem eddig se sós, se édes kalácsot.

img_20180326_202928.jpg

Addig is számolom a napokat (meg a kalóriákat), és rossz gyerek módjára játszom az étellel. Titokban pedig életem első recept videóját készítem. Ha ügyes vagyok, napokon belül meg is osztom veletek!

img_20180326_202816.jpg

Egy kutyabarát cukrászda - Édesem

Ma éppen azon gondolkodtam, hogy rántottát készítsek-e vagy palacsintát, vagy zabkását, amikor a barátom közölte, hogy márpedig ő szeretne az Édesemben reggelizni. Felkerekedtünk hát, és Sushival együtt elmentünk a tőlünk ötpercnyi sétára található aprócska cukrászdába.
img_20180325_114610.jpg

Már másodszor jártunk az Édesemben, és egyszer sem kellett csalódnunk. Ezen a helyen minden nap más és más süteményeket találhattok, de ami állandó és biztos, az az, hogy minden friss és finom. Én különösen azt szeretem, hogy nem az agyonismételt tipikus cukrászdás tortákkal van tele az aprócska hely, hanem új ötletekből kifinomult stílussal készített finomságokkal.

img_20180325_114552.jpg

Én a tejeskávém mellé egy cseresznyés-mandulás tartot választottam, aminek már-már marcipános beütése volt, egyszerre volt fanyar, édes és krémes. A barátom pedig egy körtés-marcipános rétest és egy sósmogyorós csokis cookie-t evett. A rétest nem kóstoltam, de a kekszben nagyon tetszett, hogy egész mogyoró szemek voltak benne.

img_20180325_115351.jpg

Bár a tányér azt sugallta, hogy kéne még valamit ennünk, de mi ennyivel már teljesen jól laktunk. Sushi örült volna, ha valami lehullik az asztalról, de ő már csak otthon kapott reggelit. :) Nagyon örömteli az is, hogy a közelünkben, a II. kerületben egyre több kutyabarát helyet találunk. Visszatérő vendégei leszünk a helynek.

Kirúgtunk a hámból - elbírja a fogyókúra?

Keresem a tökéletes megoldást a fincsi péktermékek helyettesítésére!

Mielőtt elérkeznénk a bűnös estéhez, elmesélem a napomat. Kezdjük azzal, hogy az alábbi képre ébredtem. Ez azért érdekes, mert egyébként Sushi a lábunknál szokott aludni, szóval nagyon meglepődtem, hogy reggel úgy feküdt mellettem, mint egy ember, nyakik betakarva. 

img_20180323_074741.jpg

Reggeli: Az a baj, hogy szerelmes vagyok az olivás stangliba (ez most éppen LIDL-ös) - pedig nem is szeretem az olivabogyót - , a probléma csak az, hogy tök sok kalória van benne, meg nem is teljes kiőrlésű lisztből készül, szóval annyira nem is egészséges. Nincs szüksége rá a szervezetünknek, csak a kis lelkemnek. Ő meg a mai naptól szépen megtanul lemondani róla. (na nem örökre, azért néha-néha majd beiktatunk egy ilyen reggelit). Tehát ettem egy ilyen stanglit 4 szelet csirkemellsonkával, egy tükörtojással és sok-sok friss zöldséggel. A reggelim végeredménynek 465 kcal lett, ami elég sok, és ráadásul az a gonosz stangli vitte el a felét...

img_20180324_101601.jpg

Ebéd: Tegnap főztem egy tök fincsi francia hagymalevest. Na persze, már megint Zé módra. Én régebben úgy csináltam ezt a levest, hogy miután már gyönyörű aranybarnára pirítottam a hagymát, megszórtam valamennyi liszttel, és utána öntöttem fel vízzel, és fűszereztem. Ebben a receptben igazából annyi az újdonság, hogy nem használ lisztet (van viszont benne rengeteg hagyma, fokhagyma, fehérbor, húsleves alaplé, só, bors, kakukkfű, és még még tettem bele egy icipici majorannát is). És jó, egy kicsit hígabb lesz a végeredmény, de ízeiben isteni, és kit érdekel, hogy nem olyan sűrű, ha egyszer mindenképpen kerül bele reszelt sajt. Én még a végén egy kis rukkolával díszítettem. Bazinagy adagot ettem, majdnem 400 grammnyi levest, raktam bele 30 g reszelt gouda sajtot és pár szál rukkolát, így volt az én tányérom tartalma összesen 260 kcal. Őrület, mennyire jól laktam vele, és milyen kevés kalóra volt. Azt hiszem, rá fogok szokni a levesekre.
img_20180325_150434.jpgElég jót reggeliztünk és ebédeltünk tehát, aztán este jól elrontottuk az egészet. Elkövettük a tipikus hibát, amit sokan csinálnak, és amivel tele van az instagram is. Hogy hétköznap fogyózunk, salátázgatunk, és ha jön a hétvége, akkor jön a buli, hamburgerrel, alkohollal, pizzával, stb. Igyekszem majd máskor visszafogni magam, és csak egy pohárkával inni, ránézni a popcornra, és nem venni belőle, és hasonlók. De tegnap nem tettem így, ittam a kedvenc meggyes sörömből (Mort Subite), ettem a sós mogyoróból és a többi finomságból is, de mit lehet tenni olyankor, amikor átjönnek az emberhez a barátai egy nagyon izgalmasat társasozni? :)img_20180324_184612.jpgA T.I.M.E.S. STORIES társassal játszottunk, amiből az alapjátékon már túl voltunk, így a The Marcy's Case kiegészítővel folytattuk. Háromszor kellett meghalnunk hozzá, hogy negyedszerre sikerüljön, de megérte. Jövő héten szerintem folytatjuk a következő kiegészítővel... és kevesebb nasival. 

De ennek a bejegyzésen a legnagyobb kérdése mégis az, hogy ti mivel helyettesítitek a kenyeret, pékárut? És itt most azokhoz szól a kérdésem, akik ugyanúgy rajonganak a croissantért, a friss kifliért, a magos császárzsömléért, és hasonlókért, mint én. Nektek mi jött be eddig leginkább? Extrudált kenyér? Proteinkenyér? Én még keresem a csodát. :)

 

2018\03\23 Esztivagyok 10 komment

Éljen a banán palacsinta!

img_20180322_095034.jpgKezdett unalmassá válni, hogy minden nap ugyanazt reggelizzük, ezért ki akartam próbálni valami újat. A banán palacsinta már régóta a várólistámon volt, de féltem, hogy le fog tapadni, le fog égni és nem lesz elég finom.

Ráadásul csak két banán és két tojás kellett hozzá. Hát ebből meg mi fog kisülni? A recept egyébként rendkívül egyszerű. Karikázd fel a banánokat, villával nyomkodd jól össze őket, majd keverd össze a tojásokkal, amíg egy darabos híg masszát nem kapsz. Kis vajat forrósíts a serpenyőben, és mehet is rá az első adag. Én igyekezdtem mindig kilapítani őket, hogy könnyebb legyen megfordítani, de így sem volt olyan egyszerű. Azt hiszem, ehhez még be kéne szereznem valami jó kis fordító eszközt. :)

Csalódnom kellett. Méghozzá kellemesen. A palacsinták nem tapadtak le, gyönyörű színe lett mindnek, és az íze! Valami fantasztikus. Meglocsoltam egy kis juharsziruppal, megszórtam pár aszalt vörösáfonyával és blansírozott mandulával, de külön megkóstoltam fahéjjal és kakaóporral is.
img_20180322_103807.jpg

Mindenhogy nagyon finom. Összesen 8 sült ki a tésztából, én 4 palacsintát ettem meg, ami összesen 100 gramm volt. A feltétekkel és a vajjal együtt (amin sütöttem) nem volt több az egész 260 kcal-nál. És teljesen jól laktunk. 

img_20180322_103900.jpg

Legközelebb a tojás muffinokat szeretném kipróbálni, de még keresgélek hozzá recepteket, nem tudom még, milyen zöldségekkel próbáljam ki elsőre. Ha valakinek van egy tuti bevált receptje, ne habozzon megosztani velem.